Importera Harley Davidson

Även om det finns många bra MC-butiker runt om i vårt avlånga land är det för många en tjusning att importera Harley Davidson. Du kanske hör till den kategori MC-fantaster som besöker mässor och köper din nya hoj på plats i USA. Det går även att anlita firmor som hjälper till med hela processen från köp i utlandet till leverans i Sverige.

I den här artikeln ger vi dig tips och närmare information om att importera Harley Davidson från USA eller andra länder.

Tänk på detta

Det är av stor vikt att säkerställa att fordonet du planerar köpa utomlands stämmer överens med dokument och identitetsmärkning. Normalt sett finns den informationen i chassi samt på tillverkarskylten, men dubbelkolla alltid med registreringshandlingarna till hojen. Du bör också säkerställa att du får minst två uppsättningar av nycklar.

Kom ihåg att läsa på om både registreringspapper och import innan du beger dig iväg till ett annat land för att köpa en ny Harley Davidson. Vi som skriver den här bloggen är flitiga besökare på diverse MC-mässor runt om i världen. Mellan varven händer det att vi köper fordon och även om vi har stor erfarenhet vet vi att regler och lagar skiljer sig mellan länder. Det är därför viktigt att vara påläst om vad som gäller på plats i landet där köpet utförs och när hojen tagit sig in i Sverige.

Trafikförsäkring – vad gäller?

Du får i regel ha din nya motorcykel i en vecka från det ögonblick den anländer innanför Sveriges gränser – OM fordonet har en aktiv utländsk trafikförsäkring. Efter den första veckan på plats i Sverige ska du dock ha en tillfällig registrering och det är för att ta dig till registreringsbesiktningen.

Tänk på att fordon som importeras från USA måste förtullas, det vill säga att hojen deklareras som import i förväg. Gäller det import av en motorcykel från ett land inom EU anmäls detta till Skatteverket. Du hittar all nödvändig information om import inom EU på Skatteverkets hemsida. Tänk på att skicka med köpehandlingen eftersom det är grunden till skatteuträkningen och moms. Reglerna säger att en motorcykel räknas som ”ny” om det varit i trafik i mindre än ett halvår.

Lönsamt att importera?

Många frågar sig om det i längden är billigare att importera en ny Harley Davidson än att köpa den på plats i Sverige. Spontant så är så klart priserna på nya hojar något billigare i USA eftersom att tillverkningen sker där, men det betyder inte att import- och tullavgifter håller slutpriset nere. Tvärtom kan det i längden bli tämligen kostsamt att importera en motorcykel från utlandet. Allt beror i grund och botten på hur du sköter ditt ärende samt vilka kontakter du har. Vårt stående tips är att inte hasta med ditt utlandsköp. Se till att ha koll på allt omkring innan du skriver på köpeavtalet – det gäller även försäkring och skatteutlägg i Sverige.

En anledning till att många väljer att importera Harley Davidson från exempelvis USA är möjligheten att hitta unika modeller. Marknaden i Sverige är inte lika komplett och på den amerikanska marknaden är det lättare att hitta ”drömhojen”.