Att underhålla sin motorcykel

En motorcykel är ofta ganska dyr i drift och det finns en hel del saker att tänka på när man ska underhålla den. Om man inte underhåller motorcykeln med jämna mellanrum kan den snabbt ta skada eller rent av bli okörbar.

Besiktning

Precis som en bil ska också motorcyklar besiktigas med jämna mellanrum. Vid en besiktning kontrollerar man att motorcykeln inte låter för mycket, den ska inte läcka bränsle, bromsarna ska fungera och alla lampor ska lysa på ett tillfredsställande sätt. Om motorcykeln har några fel kan det krävas en ombesiktning på den, och om felen är allt för allvarliga kan den rent av få körförbud. Besiktningen ska ske ungefär en gång varje år.

Tvätt

Motorcykeln mår inte dåligt av att bli ordentligt tvättat några gånger per år. De flesta tvättar sin motorcykel innan och efter vinterförvaring men det kan också vara bra att tvätta den under sommaren när man kör mycket. På så sätt får man bort damm, insekter och annat som annars kan skada lacken. Det bästa är att tvätta motorcykeln med en svamp, bilschampoo och vatten. I vissa fall kan det också fungera att använda en högtryckstvätt för att få bort smuts som bitit sig fast ordentligt.

Service

Då och då behöver motorcykeln också lämnas in på service. Om man har lite koll på motorcyklar kan man också serva den på egen hand. Då byter man olja, filter och ser över alla lampor. Service är bra att göra en gång om året men man kan också serva mer sällan än så beroende på hur mycket man kör. Om motorcykeln stått stilla under ett längre tag är det dock så att den i regel behöver en service trots att den inte körts.

Vinterförvaring

En motorcykel mår inte bra av att stå ute året runt om det inte är bra väder. Många motorcyklar förstörs av is, snö och vägsalt. Det är framför allt lädermaterial som kan ta skada. Överlag brukar man inte köra så mycket motorcykel under vintern och då är det bättre att ställa undan cykeln för vinterförvaring. Man behöver inte ha en stor eller lyxig förvaringsplats. Så länge den är torr och har tak brukar det fungera bra.

Reparationer och lagning av lackskador

Det kan vara klokt att reparera sin motorcykel snabbt om en skada uppstår. Samma sak gäller om det blir någon lackskada. De kan snabbt bli allvarligare och leda till rost. Om man inte kan eller vill reparera dem på egen hand är det i regel klokt att lämna in motorcykeln till en mekaniker.